BLACK FRIDAY   

Sådan serveres vinen på det rigtige tidspunkt

Læs mere om temperaturer, rækkefølge og regler

Serveringstemperaturer gør en forskel
Generelt bør unge vine serveres køligere en ældre. Vine du vælger til et måltid, må ikke genere hinanden indbyrdes, og de skal altid harmonere med de retter, som de serveres til. De må altså ikke overdøve maden.

Typisk vil det forholde sig sådan her:

  • Kraftige ældre rødvine:16-18 C
  • Lette friske og unge rødvine:12-14 C
  • Tunge kraftige og tørre hvidvine:10-12 C
  • Lette og frugtige hvidvine: 6-10 C
  • Mousserende vine og champagne: 6-8 C
  • Søde hvidvine: 6-8 C
 
Serveringsrækkefølgen er også væsentlig
Pas på med at servere for mange forskellige vine i løbet af et måltid. Servér maksimalt 4-6 forskellige vine, også selvom der måske er flere retter i det måltid, der serveres.
  • Lette vine serveres før de kraftige vine
  • Hvidvine serveres før rødvine
  • Tørre vine serveres før de søde vine
  • Unge vine serveres før de ældre vine
 Serveringsregler
  • Glas med stilk: Server vinen i et tyndt, gennemsigtigt glas med stilk. På den måde forplanter håndens varme sig ikke til vinen.
     
  • Afrundede sider på glasset: Sørg for at glasset er med afrundede sider, der snævrer let ind for oven og dermed samler vinens aroma og dufte.
     
  • Rene glas øger også smagsoplevelsen: Sørg for at glasset er uden kalkpletter og rester fra opvaskemiddel, da det ødelægger vinens udseende og struktur.
     
  • Vælg den rette type glas: Til de forskellige type vine bruges forskellige typer af glas, fx høje slanke glas til mousserende vine. Skænk aldrig glasset mere end halv fuldt, da der skal være plads til at svinge vinen i glasset, inden man dufter til den.
    Læs meget mere i vores vinglas-guide.

 

Du kan hjælpe andre kunder, når du fortæller om dine erfaringer og oplevelser med produktet. Vær den første til at skrive en anmeldelse