Speltbrød – Stort udvalg af lækkert speltbrød

Speltbrød – lækkert og smagfuldt

Speltmel er faktisk en af de ældste kornsorter, vi kender til, og er ældre end eksempelvis hvede. I de seneste 10 år er populariteten på spelt vokset markant, og sorten anvendes nu flittigt i brød rundt om i hele Danmark.

Speltbrød hedder speltbrød, fordi det er speltmel i. Brødet er bagt med stenformalet mel, og brød bagt på denne type mel er ofte mere karakterfulde og gyldne i farven. 

Speltkornet fandtes inden hveden, og efter hveden kom rugen. Sådan lyder historien. I dag er alle tre typer af mel flittigt brugt i de danske bagerier og hjem, og det er muligt at få lige det slags brød, du ønsker. Sådan har det dog ikke altid været. I gamle dage, før ovnen var opfundet, blev der primært bagt fladbrød på sten, der var opvarmet af solen eller af bål. 

Det ældste brød, der er fundet, er 6.000 år gammelt. Det var formentlig ovnbagt og altså ikke lavet over bål – derfor formoder vi, at brødet går mange flere år tilbage end netop det eksempel. Traditionelt set var det kvinden, der stod for bagning af brød, og det var først da slaverne blev indført, at mænd begyndte at ælte dej. I dag deltager mændene i høj grad i brødbagningen – i hvert fald herhjemme – og ofte står den på speltboller eller speltbrød. 

Hvis du ikke lige er til dej på fingrene eller har svært ved at finde tid, så kan du købe dit brød med spelt i din lokale Bilka. Du finder et stort udvalg af brød og speltbrød i vores bagerafdeling. Er du på udkig efter gode tilbud kan du med fordel kigge vores tilbudsavis igennem. 

Tre tips til anvendelse og opbevaring af speltbrød

  1. Speltsandwich: Når du skal lave sandwich til picnickurven eller madpakkerne, kan du med fordel bruge speltbrød. Brød med spelt giver nemlig en anden karakter og fylde. Smid rucola og en god chorizo i, måske en skive agurk og lidt sennepsdressing – så kan det næsten ikke gå galt.
  2. Opbevaring af speltbrød: Hold speltbrød blødt og lækkert ved at opbevare det i en lufttæt pose ved stuetemperatur. Hvis du ejer en brødkasse, så læg brødet derind – her trives det super godt. Er du i tvivl om holdbarheden, så tag et kig på pakken og find sidste anvendelsesdato. Er du stadig i tvivl om holdbarheden af brødet, så brug sanserne. Er det tørt eller muggent, skal det erstattes med et nyt.
  3. Tørt brød kan godt anvendes: Har du noget tørt brød liggende, kan du sagtens stadig bruge det. Det skal bage have en tur over varme på panden som brødcroutoner, på brødristeren eller i ovnen som bruschetta med tomat, olie og basilikum ovenpå. 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager