Sandkage – Stort udvalg af lækre sandkager

Sandkage – sku ikke hunden på hårene

Sandkage er nok sjældent førstevalget, når den står på kage til eftermiddagskaffen. Og det er i virkeligheden synd, for kagen har meget mere at byde på, end hvad øjet og navnet umiddelbart indikerer.

Tanken om sandkorn i ens mund kan få det til at løbe koldt ned ad nakken på de fleste af os. Det er noget nær det mest ubehagelige, man kan udsætte sig selv for, og rigelig grund til at holde sig langt væk fra de smukke men forbistrede sandstrande. Med den vel nærmest universelle betragtning in mente kan det være vanskeligt at forstå, hvordan navnet ”sandkage” nogensinde har fået gang på jord. På et eller andet tidspunkt burde der have været én, der havde rakt hånden op og sagt ”den går altså ikke – lad os prøve med noget andet”. Men nogen har sovet i timen, sket er sket og tilbage står vi med et navn, der gør det yderst vanskeligt at køre en offensiv indsats med sandkagen som hovedrolle. 

Ikke desto mindre har sandkagen været en del af det danske køkken i mere end 100 år, så et eller andet må den jo kunne. Og ser man bort fra navnet, har sandkagen faktisk nogle fantastiske kvaliteter. Laves og bages den rigtigt, venter der en yderst delikat oplevelse, hvor smag og tekstur går perfekt hånd i hånd.

Den gode sandkage er ikke decideret smovset men heller ikke i nærheden af at være tør. Den har en konsistens, der gør, at det kan være svært at holde sig til ét stykke, hvorfor en sandkage da oftest også forsvinder som dug for solen – uanset hvilke fordomme man ellers måtte have om den enkle skærekage.             

Den bedst kendte sandkage er formentlig den klassiske gule, der udelukkende består af smør, æg, sukker, mel og mælk. Særdeles nem at lave og spise, men vil du mere, er der andre muligheder: Nogle vælger at tilsætte smagsgivere som citronskal, vanilje, tørret frugt, chokolade, kakao, birkes og meget andet. Andre satser på modellen med halv klassisk sandkage og halv sandkage tilsat kakao. Besøg evt. dit lokale Bilka-varehus for inspiration til spændende kageingredienser.

Tre tips til at få mest ud af din sandkage

  1. Brug den som lagkagebund. Sandkage kan naturligvis spises, som den er, men rent faktisk fungerer den desuden fremragende som luksus-lagkagebund.
  2. Tilsæt banan (link). Det eneste, der adskiller en klassisk sandkage fra en klassisk banankage, er bananer. Så er du vild med banankage, er det meget nemt at gå fra den ene til den anden. 
  3. Op på hesten igen. Slår dit bagværk fejl, må du endelig ikke give op. Man bliver kun en bedre bager af at prøve igen og igen.

 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager