Kiks – Stort udvalg af sprøde kiks

Kiks – perfekt til den søde tand

Kiks er en lækkerbisken, når den lille sult melder sig. Digestive, Mariekiks og chokoladekiks er klassikere i Danmark, men udvalget er enormt og byder på noget for enhver smag.

Rød saftevand, blomstret vattæppe, solskin og lysegrønne trækroner. Det lyder umiddelbart som det perfekte barndomsminde, men der mangler noget, gør der ikke? En lille, flad, rund sag, der kan spises enten som den er eller med ost på toppen. Det er selvfølgelig Mariekiksen, det handler om. Dansk madkulturs helt store stolthed. En ener i den danske konditorverden, en milepæl i... Vent et øjeblik; der er noget, der ikke stemmer. Ifølge Wikipedia er der pt. flere end 42 lande, der producerer Mariekiks lokalt. Hvordan kan det hænge sammen? Dansk madkulturs helt store stolthed? En ener i den danske konditorverden..?

Ja, historien om Mariekiksen er en noget anden end den, de fleste nok læner sig op ad. Virkeligheden er nemlig den, at Marie – som kiksen er opkaldt efter – formentlig intet havde med Danmark at gøre, og at Mariekiksen er mindst lige så skattet i de her flere end 40 lande som herhjemme.

Den lyse, gyldenbrune kiks er opkaldt efter den russiske storhertuginde Maria Alexandrovna, der var gift med hertug Alfred – den næstældste søn af Englands dronning Victoria. Hun var så populær, at London-bageriet Peek Frean bestemte sig for at lave en ny kiks for at fejre, at hun i 1874 giftede sig ind i den britiske kongefamilie. Mariekiksen var født, hele verden tog den til sig og resten er historie, som man siger.

Den nye Digestive-kiks

Mariekiksen er kun én ud af mange populære kiks i Danmark. Den hollandske, salte Tuc-kiks er storfavorit – blandt andet sammen med Digestive, der oprindeligt stammer fra Storbritannien. Digestive blev født i 1839 af to skotske læger, der mente, at de havde lavet en kiks, der kunne hjælpe mod dårlig fordøjelse – deraf navnet Digestive. Kiksen indeholdt nemlig natron, der er syreneutraliserende, og tanken var, at man havde opfundet en kiks, der på ingen måde kunne genere folk med tendens til sure opstød eller refluks. At bagningen af kiksen så satte en kemisk proces i gang, der stort set neutraliserede natronens virkning, er uinteressant i denne sammenhæng. Kiksen blev en kæmpe succes, og utallige producenter – heriblandt danske – har sidenhen kastet sig over produktionen af den halvsøde favoritkiks.    

Kiks, som et overordnet fænomen, er et lille, tørt og ofte sprødt stykke bagværk af groft eller fint mel. Den kan spises, som den er, eller sammen med pålæg som ost, pølse og postej. Kiks indgår desuden som sprødt element i kager som cheesecake og kiksekage.   

Kiks – i en eller anden form – spises i de fleste lande i verden og altså ikke mindst i Danmark, hvor både børn og voksne sætter pris den den lille, søde og sprøde kage.

Tre tips til at få mest ud af dine kiks

  1. Kiks kommer i alle afskygninger. Besøg evt. dit lokale Bilka-varehus for et bredt udvalg af kiks til hele familien.
  2. Bag dem selv. Det er ingen sag at bage sine egne kiks. Chokoladekiks, rugkiks, havregrynskiks – you name it. Alle kiks kan laves derhjemme. Tjek evt. vores tilbudsavis for ingredienser til dine hjemmelavede kiks. 
  3. Bland det søde med det salte. Søde kiks og salt tilbehør går godt sammen. Tænk ost, pølse eller postejer. 

 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager