Flute

Stort udvalg af friske og sprøde flutes

Flute – perfekt til den hurtige frokost

Flute, eller baguette, er måske et af de lyse brød, vi kender allerbedst i Danmark. Elsket af langt de fleste som tilbehør til aftensmaden eller som hovedrolle i den perfekte sandwich.

Det kan næsten ikke blive for sprødt – selvom sprødhed alene ikke kan gøre det. Krummen skal være spot on, og det er héri kunsten ligger. For hvordan opnår man den perfekte sprøde skorpe uden, at det går ud over sejheden i krummen? Ja, flute – eller baguette som vi måske bedre kender det lange, lyse brød – er ikke så ligetil, som det måske i første omgang tager sig ud.

Flute følger som standard denne skabelon: Aflangt – typisk omkring 60 cm langt og 6-10 cm i diameter – sprød skorpe og sej krumme. Sådan har det været lige siden tidernes morgen, hvor flute eller baguette blev opfundet i Frankrig. Hvornår brødet præcist blev til, ved man ikke – lange, tynde brød har dog eksisteret i Frankrig siden midten af 1800-tallet – mens selve betegnelsen baguette kan spores tilbage til 1920’erne. 

Fra grovflutes til hurtige flutes

Den traditionelle opskrift er, og har altid været, ekstrem simpel: Hvedemel, vand, gær og salt – that’s it! I dagens Frankrig laves flutes overvejende på helt samme måde – hvorfor ændre på noget, der fungerer? – mens brødet i andre dele af verden er gået nye veje.

Både i Europa og i USA er grovflutes vældig udbredt, og i Vietnam er en stor del af hvedemelet byttet ud med rismel. Resultatet er brødet bánh mi  - et utroligt sprødt flute, der går perfekt til eksempelvis en sandwich. Besøg bageren i dit lokale Bilka-varehus for et stort udvalg af friskbagte flutes.   

Lad os for et øjeblik dvæle ved det perfekte flute – altså det optimale samspil mellem den sprøde skorpe og den seje krumme. Der er mange gode bud på, hvordan man rammer det samspil rent, men det lader til, at kokke og kogefolk verden over er enige om i hvert fald dette: Lad dine flutes hæve i god tid og bag dem så ved meget høj varme i meget kort tid. Hvis du følger disse anvisninger er du godt på vej mod det perfekte flute. Det er bare med at komme i gang! Tjek evt. vores tilbudskatalog for råvarer til dit hjemmelavede flute.

I Frankrig spises flute eller baguette som en del af en frokost med eksempelvis ost eller paté, ligesom det spiler en væsentlig rolle i den traditionelle morgenmad: Baguette smurt med smør og marmelade og herefter dyppet i rigelige mængder kaffe. En grænseoverskridende spise for mange ikke-franskmænd men altså en yndet morgenmad blandt millioner af mænd og kvinder i Frankrig.    

Tre tips til det perfekte flute

  1. Bag det rigtigt. Brug så høj varme som muligt, sprøjt gerne brødet med lidt vand og lad det så bage i kort tid – indtil skorpen er perfekt sprød.
  2. Lad det hæve rigeligt. Et godt flute har typisk hævet i lang tid. Enten koldhævet i køleskab eller traditionelt på køkkenbordet. Brug evt. en hævekurv for at sikre den perfekte form.
  3. Spis det til alt. Et godt flute kan kan stort set bruges i alle sammenhænge. Som tilbehør til varme retter og som hovedingrediens i en lækker frokostsandwich. 

 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager