Bondebrød

Bondebrød – det lyse rugbrød

Er du lidt træt af rugbrød, eller bliver rugbrød lidt for voldsomt for nogle af de små i ny og næ, så kan rugbrød byttes ud med bondebrød. Bondebrød er en form for lyst ’rugbrød’, hvor der ikke er nogen kerner i. Det har altid en rund form og er ofte også kendetegnet ved dette. Bondebrød kan spises som almindeligt rugbrød, og så egner det sig ligeledes godt som sandwichbrød. 

Bondebrød er lidt en blanding mellem lyst brød og rugbrød. Det indeholder både hvedemel og rugmel samtidig med, at det har en fin og blød konsistens. Derudover er der ingen kerner i. Smagen er desuden mild, og så ligner det unægteligt rugbrød i en lysere farve. Kan spises med hvad som helst alt efter, hvad du foretrækker.

Brødets historie – kort fortalt

I dag er det let at finde brød nærmest over det hele. Du kan enten købe det i bageren, supermarkedet eller du kan bage det selv. Det der med at bage selv har vi gjort i årtusinder, men dengang var der slet ikke så stort et udvalg af brød, som vi ser i dag. De første brød, der blev lavet, var formentlig fladt brød bagt på sten, opvarmet af sol og bål. Desuden går traditionen med snobrød også mange år tilbage – brød bagt over bål på en pind, præcis som vi ser spejderne gøre det.  

Det ældste brød man har fundet, var 6000 år gammelt og formentlig ovnbagt, men historien om brød går altså længere tilbage, da man før det ikke havde opfundet bageovnen. Desuden var det ofte nomader, der satte tænderne i brød, og de ville have haft svært ved at rejse rundt med en ovn.

Tilbage i tiden var det mest kvinderne, der stod bag dejen, og det var faktisk også først, da slaverne kom til, at mænd begyndte at bage. I dag har vi hverken slaver eller udelukkende kvinder til at lave brød. Mændene står glædeligt ved køkkenbordet og bag bagerdisken for at lave luftigt og lækkert brød. 

I dag behøver vi som sagt heller ikke lave det selv: i Bilkas bagerafdeling kan du eksempelvis finde bondebrød. Det er ret let og lige til at anvende. Du kan finde din lokale Bilka lige her på Bilka.dk. Du kan desuden tage et kig i vores tilbudsavis

Tre tips til anvendelse og opbevaring af bondebrød

  1. Lav en sandwich med bondebrød: Bondebrød passer godt som sandwichbrød, da det er en blanding af rug- og hvedemel, som gør brødet blødt. Og så er det tilmed meget let at håndtere og spise af. Fyld sandwichen med dit yndlingspålæg og tilsæt lidt iceberg, en skive agurk eller hvad du synes, der passer godt til.
  2. Opbevaring af bondebrød: Skal bondebrød holdes blødt og lækkert, skal det helst opbevares i lufttæt pose eller noget der ligner ved stuetemperatur. Har du en brødkasse, så gerne dér. Er du i tvivl om holdbarheden, kan du kigge på pakken og finde sidste anvendelsesdato. Er du i tvivl om holdbarheden af brødet, så brug sanserne. Er det tørt og måske endda muggent, skal de erstattes med nye.
  3. Tørt brød kan ristes: Er bondebrødet blevet tørt og kedeligt, så frygt ej. Det kan sagtens ristes, så får det nyt liv og giver en anden smag. Ristet bondebrød smager super godt med en salat oven på. Eksempelvis tunsalat eller hønsesalat smager godt sammen med den sprøde og lidt brændte smag af bondebrød.

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager