Baguette

Stort udvalg af frisk baguette

Baguette – fransk og sprødt 

Det franske baguette brød har i den grad fundet sin vej til det danske køkken. Det lange brød anvendes flittigt som sandwichbrød, eller brød til kødet, og kan med fordel få en hurtig tur på grillen en sommeraften. Derudover kan du også sagtens smide et lækkert stykke ost på eller finde Nutellaen frem, når det skal være rigtig godt. 

Det er ikke kun i Danmark og Frankrig, at baguetten er populær. Brødet har ligeledes fundet sin vej rundt omkring i verden – blandt andet med de franske kolonister. Tag en tur til Vietnam og køb den vietnamesiske banh mí, der med asiatiske krydderier og pålæg efter eget valg fornyer og forfrisker brødet som helhed. 

Fransk baguette overtager verden

Baguette betyder ’pinde’ på fransk og findes i forskellige længder. Ofte er de fem eller seks centimeter brede og kun tre til fire centimeter høje. Længden er som oftest 65 cm men kan sagtens være op til en meter. Selvom vi – som ikke er franskmænd – ofte betegner alle slags brød af den form som baguette, er der en forskel. Noget, der godt kunne ligne en baguette, er dét, vi også kender som flute. En kort baguette kan også kaldes en ’baton’ eller en ’french stick’, der på dansk kan oversættes til fransk pind.  

Når de i Vietnam serverer deres kendte Banh mì, er det fordi, at Vietnam i 1862 blev en del af det, der dengang var kendt som Fransk Indokina. Baguette er ligeledes meget udbredt i Cambodia og Laos, der også var en del af samme koloni. Og det er bestemt ikke ualmindeligt, at det brød, der smager bedst, altid er friskbagt og kan købes for en lille sum penge, netop er baguette. 

I lande som Spanien, Argentina og Italien er det heller ikke helt ualmindeligt at få serveret et stykke baguette – her dog gerne til en lækker omgang tapas, hvor baguette serveres som brød til et bord med ost, pølse, oliven og forskellige former for tapenade. 

 

Tre tips til anvendelse og opbevaring af baguette

  1. Brug tør baguette på panden: Ud over at den friskbagte baguette egner sig perfekt til picnickurven, madpakken eller som tilbehør til aftensmaden med en god klat smør på, kan baguette også anvendes, når det efterhånden er blevet lidt tørt i det. Italienerne er vilde med bruschetta – som udtales brus-ketta og ikke brus-jetta som mange har lært, at det hedder. Skær baguetten ud i skiver og pensl dem med en god olivenolie. Efter en tur i ovnen eller på panden kan du tilføje skåret tomat, basilikum, salt, peber og olie. Nyd det hele med eksempelvis en aperol spritz – så bliver et fransk stykke brød til Italien i stedet. 
     
  2. Baguette med hvidløgssmør: Som alternativ til det klassiske hvidløgsflute, som vi kender fra frost, kan du lave din egen hjemmelavede version med baguette og hvidløgssmør. Bland dit eget hvidløgssmør og kom den på en lun og lækker baguette, der har været en tur på grillen, og lad det smelte. Og voila; hvidløgsbaguette – det er altså nemt!
     
  3. Opbevaring af baguettes: Franskmændene køber deres baguette frisk fra bageren hver morgen – her i Danmark er det ikke alle, der lige har tid til at drøne ned og finde baguettes hver dag. Det kan være svært at vide præcis, hvordan baguettes skal opbevares, men her er et par forslag, der giver et forskelligt resultat. Opbevares brødet i et viskestykke natten over, kan det holde skorpens sprødhed men til gengæld også blive helt hårdt. Opbevares det derimod i en plasticpose, forsvinder sprødheden med det samme, men brødet kan spises i en længere periode. Brødet kan også opbevares i køleskabet og tages ud ca. 30 minutter før, det skal spises. Prøv dig frem og se, hvad der passer dig bedst. 

 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager